Каква инвалидна количка да изберем

По цял свят с много от хората се случват травми и наранявания, които променят начина им на живот. Понякога сериозни заболявания нарушават здравината и функционалността на опорно-двигателната и централната нервна система. Тогава на помощ идва инвалидната количка. За хора с увреждания и по-възрастни тя е удобно превозно средство за придвижване у дома и разходки извън къщи. Със спортна инвалидна количка хората с активен начин на живот отпреди нараняването могат частично да се върнат към него. С детска инвалидна количка децата с церебрална парализа могат да излизат навън и да се чувстват по-удобно.

Понякога закупената или получена като безплатно помощно средство инвалидна количка може да бъде неудобна, обемиста, тежка и лошо контролирана. Може да не е съобразена с етажите на дома, специфичните зони за достъп, метереологичните условия по местоживеене и най-вече с физическите възможности и възраст на пациента. Седежът в неправилно избрана инвалидна количка води до редица заболявания на опорно-двигателния апарат и  предизвиква рани. Ето защо трябва да знаем как да изберем подходящата.

Инвалидната количка е превозно средство, предназначено за независимо движение, осъществявано благодарение на ръчно задвижване (големи задни колела), лостово задвижване (пациентът може да се движи, като действа върху лостовете отляво и отдясно на инвалидната количка) или електрическо задвижване (електрически инвалидни колички, управлявани с джойстик). Инвалидните колички биват рингови и акумулаторни.

Ринговите инвалидни колички комбинират възможността за самостоятелно придвижване посредством ринговете на големите колела на количката с тази за асистирано придвижване с помощта на трето лице, тоест движението се осъществява със силата на ръцете на пациента или придружителя. С помощта на наличните настройки  може да се подбере оптимална позиция на тялото. Те могат да сизползват за дълги пътувания.

Акумулаторните инвалидни колички са за самостоятелно придвижване. Те са захранвани от батерии и задвижвани от електромотор.  Имат джой стик за самостоятелно управление. Спестяват на пациента много енергия, по-удобно се движите с тях, отколкото с обикновените инвалидни колички. Контролният им панел може да бъде позициониран отдясно, отляво или евентуално отдолу.

Когато избирате инвалидна количка, трябва да вземете предвид някои съществени фактори.

Обикновено размерът на количката е основният проблем. Трябва да се направят някои измервания, за да бъде инвалидната количка удобна.

Външни размери:  Те влияят главно върху проходимостта на инвалидната количка през входове, врати на асансьори и др.. Този параметър е много важен, ако количката например ще се използва у дома. Външните размери се определят от крайните точки на ширината на количката. Например, ширина над 42 сантиметра ще затрудни изключително много преминаването през тесни врати, а твърде тясната количка няма да се побере на големи хора. Добре е количката да е оборудвана с подвижни колела: това ще увеличи нейната мобилност.

Тегло на инвалидната количка: То влияе на транспорта и движението при липса на рампа. По-тежките инвалидни колички обаче са и по-трудни за управление.

Вътрешни размери

Ширината на седалката се определя от най-широката точка на бедрата на пациента. Неправилно избраната ширина на продукта може да доведе до рани от залежаване, а твърде просторната седалка ще провокира неправилно положение на тялото на пациента. Изборът на ширина е прост: дланта трябва лесно да приляга между тялото на човека и количката.

За да се определи дълбочината на седалката, измерете по външното бедро, от ръба на седалището до коляното. От получената стойност трябва да се извадят 5-7,5 см. Човек може да падне от „плиткия“ стол, а твърде дълбокият влияе зле на кръвообращението. Разстоянието от ръба на седалката до подколенната област трябва да бъде приблизително 7 см.

Дължината на краката се измерва от бедрото до ръба на обувката. Като добавите 5 см към тази цифра, можете да получите оптималната височина на седалката.

За да проверите дали вътрешната ширина на инвалидната количка е оптимална, поставете длани в пространството между крайните точки на бедрата на пациента и вътрешните стени на инвалидната количка. Дланите трябва да преминават свободно.

Дължина на количката: Тя влияе върху маневреността на инвалидната количка: способността да се обръща в ограничени пространства, мястото за съхранение и т.н.

Височината на подлакътниците е разстоянието между седалката и началото на лакътя, плюс 2,5 см. Височината на подлакътниците се избира индивидуално. Има различни видове подлакътници в зависимост от нуждите на пациента. Те биват: сменяеми – улесняват достъпа до пациента (например, когато пациентът трябва да бъде трансплантиран); сгъваеми – също улесняват достъпа до пациента; двустепенни – удобни са, например, когато пациентът е седнал на маса, втората стъпка на подлакътника е скрита под масата, осигурявайки максимална близост до плота на масата.

За да се избере височината на облегалката на стола, се извършва измерване от подмишниците до седалката. На тази височина тялото ще бъде поддържано минимално. Ако се изисква максимална опора, по-добре е да обърнете внимание на количките с регулирани облегалки. Правилната височина на облегалката гарантира удобна и безопасна позиция на седеж.

Рамка: Тя повлиява преди всичко транспортирането, товароносимостта, мобилността и надеждността. Различава се по материал и дизайн. Стоманата се използва като най-често срещания материал за изработка на рамки. Количките, изработени от стомана, са по-тежки. Изработените от алуминий или титан са много по-леки. Много модели с алуминиеви или титаниеви рамки. Те по-лесно се транспортират и стават за  дълги разстояния. Рамката може да бъде монолитна или сглобяема. Сглобяемата рамка се съхранява и пренася по-лесно. Монолитната е по-надеждна и солидна.

Колела:  Задните колела могат да бъдат плътни или пневматични, изборът им зависи от областта на приложение на количката. Твърдите са подходящи само за вътрешна употреба, издръжливи са, но на асфалт причиняват дискомфорт. Пневматичните колела омекотяват. С такива колела можете да се движите по улицата  и на закрито. Предните малки колела също са различни. Колкото по-широки и големи са те, толкова по-добре е за дълги разходки по улицата, техният обем абсорбира удари и помага за преодоляване на камъчета и дупки по пътя.

Подложки за крака: Те са пригодени да отговарят на различните характеристики на заболяването и свързаните с него нужди на пациента. Биват несгъваеми, сгъваеми и с регулируем наклон. Несгъваемите подложки за крака са част от монолитната рамка. При тях трябва да се регулира дължината на краката на пациента с ръста му. Сгъваемите подложки за крака са по-удобни. Премахвате ги отстрани. Понякога, когато единият крак е ампутиран, те са вариант. При транспортиране,  ако се свалят, теглото на инвалидната количкаще намалее значително. Подложките с регулируем наклон се издигат до хоризонтално положение. Те са удобни при фрактури на тазовите кости, в случай че пациентът не може да огъне крак поради гипсова превръзка. Определянето на височината на подложката за рака и височината на седалката трябва да се прави едновременно, за да се гарантира безопасността на пациента. Подложката за крака би трябвало да е на 5 см над пододвата повърхност.

Материи за обшиване на инвалидната количка: Седалката и облегалката на стола са обикновено от изкуствена кожа или хидроскопична материя, с мека подложка. Кожата е лесна за почистване, което е особено важно в болниците, както и у дома, ако човек например има инконтиненция. Понякога се използват и абсорбиращи материи. Дишащата им повърхност осигурява повече комфорт при използване на стола.

Тегло на пациента: Теглото, за което е проектирана инвалидната количка, е посочено в нейните технически характеристики. Прибавете към него 12-15 кг за непредвидени нужди: например, естествено увеличение на човешкото тегло; тегло на облеклото; необходимост от транспортиране на храна или домашни любимци.

Изборът на инвалидна количка цели да улесни живота на човека с увреждане, затова винаги отчитайте и най-дребните детайли и фактори.

preloader