Защо и как да изберем скутер

Технологическите постижения отдавна служат на човечеството и помагат на хората с ограничена подвижност поради възраст или заболяване. Скутерите са отлично помощно средство за придвижване и представляват нова ера на шофиране и транспорт. С тях шумът е по-малко, а въздухът – по-чист. Скутерите са иновативни, висококачествени и публично достъпни превозни средства, а благодарение на компактните си размери и удобния начин за зареждане осигуряват безценна помощ при придвижване из града или селото.

Как да изберем скутер?

Основните изисквания към превозните средства за възрастни хора и хора с увреждания или травми са безопасност, комфорт, надеждност. Такъв  транспорт трябва да може не само да стигне от къщи до магазина например, но и да заобикаля пречките по пътя и да преодолява неравни пътни настилки. Друго изискване е лекотата на използване, тоест да наличието на просто управление. Ето защо моделите за хора с ограничена подвижност отговарят на определени технически изисквания. Не бива да се забравя и че маневреността, ефективността и ниската цена са едни от основните предимства на скутерите. Всяка ситуация е уникална и вие  избирате според своята ситуация, затова факторите, предопределящи всеки избор, са многобройни.

Какви скутери има?

Ако мислите да закупите такова превозно средство, веднага възникват много въпроси. Кой модел да вземете и какъв да бъде като цяло? Размерът и конструкцията са основните критерии при избора на този вид техника.

Малки. Такива модели са най-купуваните. Обемът на двигателя е малък, което означава, че горивото се изразходва пестеливо (около 2 литра на 100 км). В повечето случаи такова превозно средство е проектирано за един човек със средно или ниско тегло. Такива малки кубични модели (50 кубчета) са с малки размери. Те са бързи, пъргави и евтини. Тези, които се качват на такова превозно средство за първи път, определено трябва да си купят малък среден скутер.

Средни. Имат двигатели с обем 150 кубически метра. Те са направени за двама пътници и ще консумират повече газ. Много по-лесно е да управлявате такова превозно средство.

Големи. Това са модели със седалки, които приличат на диван. Те са много удобни и големи. В същото време цените за такива модели са доста високи. Те консумират много гориво, но мощността им ще зарадва тези, които ценят бързото и комфортно каране.

Скутерите за възрастни хора и хора с увреждания или травми   се отличават от обичайните скутери по следното:

  • Удобна широка седалка с регулиране на височината и наклона
  • Структурно осигурено устройство против преобръщане
  • Наличие на подложка за крака
  • Фарове
  • Наличие на багажник или кошница
  • Наличие на подлакътници
  • Възможност за спиране в автоматичен или ръчен режим
  • Наличие на огледала за обратно виждане

Средният капацитет на батериите, използвани например от електрически скутер за възрастни хора и хора с увреждания, не е предназначен за дългосрочно шофиране, а за четири до пет десетки километра с едно зареждане. Голям плюс за модела, ако може да носи допълнителна батерия.

При избора на  скутер за възрастен човек или инвалид е важно да се вземат предвид горните характеристики, както и възможността  скутерът да се транспортира в багажника на автомобил или да се съхранява в апартамент.

За да се улесни сядането, са необходими не само подлакътници, но и възможност за завъртане на стола на 360 градуса. Тези улеснения също са важен критерий за избор на подходящ модел. Голям плюс за тези, които използват електрически скутер, е наличието на джойстик за управление на кормилната колона и мигачи.

preloader