Видове вертикализатори

 

Вертикализаторът е устройство, което се използва активно в рехабилитацията, свързана с мускулно-скелетни заболявания. Оборудването позволява на лежащ или седящ пациент да заеме изправено положение, като по този начин укрепва отслабените мускули, подобрява притока на кръв и намалява риска от рани от натиск.

Подходящ е за възстановяване на двигателните функции в случаи на церебрална парализа, увреждания на гръбначния мозък и крайниците, както и при състояния след инсулт. Използва се и за рехабилитация на пациенти с множествена склероза, болест на Паркинсон.

Съществуват следните видове вертикализатори за рехабилитация: мобилни, статични и активни.

Мобилни вертикализатори

Този тип се използва от пациенти, които имат частично запазена двигателна активност на краката си. Предпоставка за използването им е способността за задържане на собственото тегло и за затваряне на коленете без помощ.

Конструкцията не разполага с плъзгачи и няма опора за коленете. Рехабилитираният ходи на собствените си крака, понякога придружаван от асистент.

Усъвършенстваните модели са оборудвани с батерии и дистанционно управление. Това открива допълнителни възможности пред потребителите. Хора с парализа на краката и торса могат да работят с усъвършенствани устройства за изправяне.

Статични (пасивни) вертикализатори

Те представляват маса, оборудвана с електрически двигател, който осигурява плавно накланяне назад.

Необходимостта от устройството възниква, ако човек страда от парализа на четирите крайника. С негова помощ човекът с увреждания може да остане в изправено положение, без да се напряга, за дълъг период от време.

Наред с това устройството е снабдено с елемент, който разтяга гръбначния стълб. Разтягането се извършва под въздействието на теглото на дете или възрастен.

Конструкцията не позволява самостоятелно движение. Само придружител може да премества пациента в този вертикализатор.

Активен (динамичен) тип вертикализатор

Това е тренировъчно устройство, за чието използване е важна поне частична активност на ръцете. Можете да тренирате краката си, като движите само горните крайници. Платформата, върху която се поставят краката, се свързва с лостовете за управление. Чрез въздействие на тези лостове се укрепват и мускулите на долните крайници. Пациентът може да работи с динамичния вертикализатор самостоятелно или с помощта на лекари или роднини.

 

preloader