5 нетрадиционни инвалидни колички, изпробвани на необикновени места

   от Кори Лий

Не всички инвалидни колички са направени за движение из болничните коридори – благодарен съм на тези, които ги правят, не ме разбирайте погрешно. Но като човек, който пътува по света в инвалидна количка с електродвигател, аз съм тук, за да ви кажа, че има цял свят, който чака да бъде изследван, независимо какви са вашите способности. Имах невероятни преживявания благодарение на използването на инвалидна количка, без която щях да си лежа в леглото вкъщи. Нека ви разкажа за инвалидни колички, които могат да се движат във водата, да се търкалят в пясъка, да минават през гората и дори по калдъръмените улици в Европа. Звучи твърде добре, за да е истина? Е, прочетете нататък, защото това е абсолютно възможно с тези невероятни инвалидни колички!

Action TrackChair

Имах късмета да карам Action TrackChair около плажа в Мускегон, Мичигън, и наистина го харесах! Самата инвалидна количка изглежда като типичната електрическа инвалидна количка, но колелата, или трябва да кажа, гъсеничните вериги я правят да изглежда като танк! И така се чувствах, докато я карах над пясъчните дюни. Претърколи се по пясъка и по дюните без колебание. Както знаем, типичните инвалидни колички просто ще се заровят в пясъка и гумите ще потънат до степен, че ще заседнат. Но не и тази! Изглеждаше, че нищо не я задържа. Можете дори да я карате в гората, тъй като тя лесно ще се търкаля по пръчки и камъни. Само не забравяйте да си поставите предпазния си колан!

Инвалидната количка АКВА

Когато посетих Аруба, имах най-релаксиращата възможност да използвам водна инвалидна количка на плажа. Тя може не само да се движи по пясъка, но и да плува във водата! Не можете да се движите, ще имате нужда от помощник, който да ви бута, но, о, колко е забавно! Най-добрата част е, след като добиете златист тен и капките пот започнат да се търкалят по челото ви, можете да се изтъркалите навън и да плувате във водата, за да се охладите. Тази инвалидна количка почти ме разлюля да заспя, докато вълните нежно се търкаляха под мен и по ръцете и краката ми. Аааа, добър живот.

 

Инвалидна количка JOELETTE

Когато планирах пътуването си до Рим, Италия, се чудех как ще реагира инвалидната ми количка на калдъръмените улици и руините, които отчаяно исках да посетя. Тогава попаднах на туристическа компания, която предлагаше използването на инвалидна количка Joelette. Тя променя живота, тъй като позволява на ползвателя си да посети места, които никога не би било възможно преди. Тъй като има само едно колело, тя изисква помощта на придружители отпред и отзад. Гумата е достатъчно напомпана, за да осигури добро окачване и да не ви блъска, докато се движите с колелата ѝ по големи камъни и пресечен терен. Определено не забравих велкро лентите си, които да действат като предпазен колан, за да мога да седя прав и да се наслаждавам на красотата на Италия.

 

Плажна инвалидна количка POWER

Ако искате да сте най-готиният човек на плажа, тази инвалидна количка е правилният начин да го направите. Изглежда като нормална инвалидна количка, но как се търкаля по пясъка, голяма работа е. Наскоро успях да използвам една в Пенсакола, Флорида, и имах прекрасен ден на плажа. Успях да я управлявам с джойстика, така че тя ми даде независимостта, която желаех, докато се движех край океана. Карах добре както на мекия пясък, така и на мокрия, набит пясък близо до водата. Въпреки че няма да искате да я намокрите, няма да съжалявате за избора си, тъй като ще се забавлявате да се движите по плажа и да улавяте полъха на вятъра в косите си.

MAGIC MOBILITY EXTREME X8

Преди няколко седмици успях да изследвам районите около дома си, които никога преди не съм имал възможността да прекосявам. Това е така, защото изпробвах новата Magic Mobility Extreme X8. Тази невероятна инвалидна количка е почти със същия размер като моята „нормална“ електроинвалидна количка, така че лесно се побира в моя ван, в моя дом и най-важното, през вратите! Тя е идеална за почти всяко приключение, тъй като ще минава по пясък, сняг и нагоре или надолу по бордюри! И знаете ли как обичам да съм „без бордюри“, е, тази инвалидна количка е точно за това. Върти се като топче. Тъй като дворът ми е малко хълмист, никога не бях успявал да премина с инвалидната си количка през полето и до рекичката, която тече покрай дърветата, така че знаех, че това е първото място, на което отивам на това пътуване. Лесно се справяше с хълмовете, а окачването в гумите ми помогна да контролирам багажника и врата си по-лесно, отколкото някога съм го правил. След това се приближих надолу по моята чакълена алея както никога. Повярвайте ми, когато казвам: ТАЗИ ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА Е СТРАХОТНА! Не чакайте за да я изпробвате през пясъка и през гористите пътеки. Промени живота ми и знам, че и вие ще я харесате!

Толкова е да видим, че нашият свят се превръща в по-достъпно място. И благодарение на тези инвалидни колички сега можем да виждаме повече и да правим повече, отколкото някога сме мечтали. Дори не мога да си представя да се налага да седя на едно място поради мускулна слабост и да не мога да маневрирам. Тези столове ми дават повече от просто приятно прекарване и усмивка на лицето ми; те ми дават достъп до света. Нямам търпение да тръгна на следващото си приключение!

Макар да е диагностициран със спинална мускулна атрофия на двегодишна възраст, жаждата на Кори Лий за приключения никога не престава. Той пътува много из САЩ, когато е по-млад, и след това, когатот навършва 15 години,  започва да го прави в международен план. Оттогава Кори е пътувал до 21 страни на шест континента, описани в неговия блог за пътувания „Curb Free с Кори Лий“ , където той споделя своите достъпни, а понякога и не толкова достъпни приключения с други хора. Кори е член на Дружеството на американските пътешественици (SATW) и Северноамериканската асоциация на туристическите журналисти (NATJA). Той е представен в Los Angeles Times, USA Today, в национален сегмент за CBS News, Lonely Planet и много други. Неговият блог спечели наградата Gold Lowell Thomas за най-добър блог за пътуване през 2017 г. Той се надява да вдъхнови други потребители на инвалидни колички да излязат от зоната си на комфорт и да видят цялата красота, която светът може да предложи.

Източник: https://www.sunrisemedical.com/livequickie/blog/november-2021/5-unconventional-wheelchairs-extraordinary-places

preloader