Как да избера антидекубитален дюшек?

Някои болести и наранявания приковават човека на легло за известно време или за цял живот. Поради нарушеното хранене на тъканите лежащо болните често страдат от сериозно усложнение – пролежаване. Антидекубиталният дюшек  е ефективно средство за предотвратяване на некротични язви, което допринася за подобряване на физическия и психическия комфорт на пациента. Как да изберем правилния антидекубитален дюшек?

Основната функция на дюшека срещу рани от пролежаване е да предотвратява спонтанното притискане на меките тъкани от костните структури. Той спомага за равномерното разпределение на телесното тегло и подобрява кръвообращението. Антидекубиталният дюшек е с профилирана повърхност и се състои от секции, редуващи се, пълни с въздух. По този начин се променя налягането, упражнявано върху зоните на тялото, които са в контакт с леглото.

Видове антидекубитални дюшеци

Кой антидекубитален дюшек да изберете? Съществуват три основни вида дюшеци за лежащо болни пациенти с различна степен на обездвижване:

– с памет за формата на тялото (изработен от полиуретанова пяна)

– тръбен

– мехурчест.

Кой е най-добрият антидекубитален дюшек?

Невъзможно е да се каже еднозначно, тъй като всеки модел има своите предимства и недостатъци:

– Дюшек, изработен от полиуретанова пяна с гофрирана повърхност и памет за формата на тялото, е подходящ за хора, които прекарват дълго време в легнало положение, но понякога могат да се изправят самостоятелно. Той леко масажира тялото и намалява натиска в зоните, където изпъкват костни структури. Ергономичният дизайн осигурява правилна циркулация на въздуха.

Антидекубиталният дюшек с мехурчета, разделен на няколко камери, предпазва от рани от протриване чрез използване на променлив натиск. Предназначен е за превенция и лечение на рани от протриване от първа степен и е подходящ за хора с умерено обездвижване, с максимално тегло 90 кг. Това са най-популярните дюшеци, предлагани на пазара, и са лесни за употреба, затова и са често препоръчвани.

Тръбният антидекубитален дюшек се състои от продълговати напречни камери, които, както при мехурчестите дюшеци, са пълни с въздух, пулсиращ с голяма амплитуда. Подходящ е за хора с повишено тегло, които вече са развили рани от натиск от втора степен. При някои модели е възможно да се изключат отделни сегменти директно под раната, което напълно елиминира натиска върху кожата в тази област.

 

preloader