Слуховите апарати на Sonic

Повече от 20 години технологията Sonic носи магията на ежедневните звуци и разговори на хора със загуба на слуха. Слуховите апарати Sonic представляват различни комбинации от технологии, функции и естетика за всеки потребител. Началото на това огромно дело е положено от Томас Стокман, Дъглас Чабрис и Карвър Мийд, блестящи учени-инженери.

Те съсредоточават интереса си върху това, как се произвежда звукът и как човешкият мозък го обработва. Използвайки цифрови технологии и най-новите техники за производство на микрочипове, те създават първия продукт на Sonic през 1998 г., изцяло цифров слухов апарат, който се побира в човешкото ухо. Оттогава досега Sonic подобрява и усъвършенства всяко поколение слухови апарати. Разработва алгоритми, които отделят речта от шума и я извеждат на преден план. Намалява  фоновия шум в много различни среди. Продуктите на Sonic се променят, но никога не се променят свежите, реални решения.

Днешните слухови апарати Sonic се предлагат в широк спектър от стилове, които могат да задоволят нуждите на всеки пациент. Те се създават въз основа на „Foundation 4S“, което означава: естествен звук, разбиране на реч в шум, улеснение в ежедневието и открояващ се стил. На тези основни принципни изисквания отговарят всички слухови апарати и аксесоари на Sonic.

Естествен звук: На първо място е изживяването на потребителя – удобство, увереност и наслада от звуковия свят.

Разбиране на реч в шум: Хората ценят думите, които чуват, затова слуховите апарати Sonic улавят нюансите на речта. Истинското разбиране включва повече от просто чут звук. Технологиите на Sonic са проектирани така, че да подобряват всички аспекти на речта, като същевременно ги балансират със звуците от околната среда.

Улеснение в ежедневието: Sonic залага на простотата – основен дизайн, лесно действие, нищо странично – за да могат потребителите да се насладят на слуховите си изживявания. Работата на Sonic улеснява и доставчиците на здравни услуги с ефективна, информирана поддръжка, продажби на инструменти и лесен за ползване софтуер.

Открояващ се стил: Хората се радват повече на слуховия си опит, когато не осъзнават, че го имат. Затова Sonic целенасочено проектира стилни, атрактивни и превлекателни решения на слухови проблеми.

Въз основа на тези принципи Sonic е разработил няколко високотехнологични платформи, на които изгражда различните слухови апарати.

Най-новата технологична платформа е Extend. Продукт на технологичната платформа са слуховите апарати Radiant. 

Технологичната платформа Extend е с най-новите иновации на Обработка на говор и Управление на шум, за да бъде чуваният звук по-чист и разбираем. Тя съчетава иновации, насочени към бъдещето, с надеждни технологии и лесни за използване функции, за да създаде наистина персонализирани решения за хората със слухова загуба.

Друга изключително новаторска и модерна технологична платформа е SoundDNA. Тя е технологична основа на продуктите Enchant, Captivate и Trek.

 

Платформата Sonic SoundDNA комбинира набор от автоматични, адаптивни и гъвкави технологии за слухови апарати за ясно, естествено звуково изживяване. С новаторска адаптивна система за компресиране и три нови технологии на Speech in Noise (SPiN), интелигентната платформа за обработка на звук точно открива промените в звуковата среда и оптимизира звука, така че пациентите да могат да чуват добре дори в най-сложните звукови среди.

SoundDNA поддържа речта ясна, шумът е сведен до минимум, а звуковите взаимодействия са забележително естествени. Значителното увеличаване на процесорната мощ на SoundDNA поддържа нов SmartCompress – новаторска адаптивна система за компресиране, предназначена за предизвикателни среди. SmartCompress, заедно с известната Sonic Speech Variable Processing (SVP), оптимизира усилването при тихи, шумови и речеви настройки, без да е необходима отделна система за класификация на околната среда. Работейки заедно, двете технологии интелигентно регулират усилването. Адаптивната система SmartCompress идентифицира краткосрочното и дългосрочното съотношение сигнал/шум и определя кои сигнали трябва да бъдат усилени, като незабавно адаптира правилното усилване и компресия.

Потребителите на слуховите апарати извличат полза от невероятно точното откриване на промените в околната среда, като чуват по-добре. SmartCompress може да бъде персонализиран с помощта на софтуера EXPRESSfit® Pro, за да отговаря на уникалните нужди на всеки пациент от чуване в начина му на живот.

Новото SPiN (говор в шум) управление, изградено в платформата SoundDNA, е трио технологии, подобряващи речта, намаляващи шума и оптимизиращи контрола. SPiN Directionality подобрява чувствителността към звука чрез изцяло нова система насочени микрофони. Системата работи независимо в 16 честотни ленти, четири пъти повече отколкото в миналото, и е напълно интуитивна, без да е необходимо нито специалистът по слухопротезиране, нито пациентът да избират предварително модела на насоченост. Също в 16 ленти работи SPiN Noise Reduction, ултрабърз алгоритъм, който  незабавно запазва високомодулираните звуци на речта и намалява ниско-модулационния шум. SPiN Engage оптимизира активирането на технологиите за намаляване на шума, за да обезпечи индивидуалните нужди на пациента в променящите се звукови ситуации.

Адаптивен компенсатор обратна връзка Pro инкорпорира 2 системи за противодействие на риска от обратна връзка в стабилни и бързо променящи се ситуации. Управление на двустранен шум компенсира с безжично непредсказуемите шумове, засягащи едната страна повече от другата и прилага автоматично оптимално намаляване на шума, като така намалява най-силния източник на шум. Разширен динамичен обхват адаптивно разширява динамичния диапазон на звука до 113 dB SPL и поддържа ясни речта и различните от нея звуци с по-висока интензивност. SmartMusic е с EDR и подобрява променящата се сила на музикалните звуци. Програмата SmartMusic е за хора със слухова загуба, които се наслаждават на музика на живо, динамичният обхват на звука е до 113 dB SPL. Тинитус звукова подкрепа временно облекчава възприемането на шум в ушите с различни широколентови или природни звуци. Функцията е с няколко персонализируеми контроли за максимална полза на пациента. Персонализираните и задушни слухови апарати с платформа SoundDNA са непромокаеми и защитени от потапяне във вода на повече от 0.90 см. Те са с IP клас IP68. Адаптация управление увеличава усилването с течение на времето. С него се персонализират стъпките и времето за адаптация от една седмица до четири месеца. Нискочестотно усилване повишава ниските честоти за пълен, богат звук при директно поточно аудио от безжични устройства. Честотният трансфер компресира високочестотния вход и го измества към честоти с по-добър слух.

Зареждането на слуховите апарати с тази платформа е посредством литиево-йонна акумулаторна батерия, налична при някои модели, а IFTTT свързва слуховите апарати с 2.4 GHz безжичност към други устройства чрез Internet of Things. Двойната радиосистема работи с 2.4 GHz технология и магнитна индукция в близко поле (NFMI) за бързи и директни безжични предавания, без посредник.

Системата EXPRESS ® Pro за монтиране на платформата SoundDNA разполага с всички нужни инструменти за фина настройка на фитингите. А всички безжични аксесоари са съвместими със Sonic SoundDNA.

Платформата Технология за обработка на променлив говор на продуктите Journey, Celebrate, Cheer и Pep е повече от усъвършенствана. Изградени на нея, тези семейства слухови апарати са с предимствата на безжичната употреба, двустранната обработка и, разбира се, страхотното качество на звука. Обработка на променлив говор, бързодействаща WDRC система, запазва естествените звуци и яснота на речта, катоизмерва входящия сигнал точно, прилага точното ниво на усилване в точния момент и запазва честотния контраст. Фонемен фокус (традиционен SVP) или SVP Покриващ фокус с бавнодействаща компресия са полезни за определено поколение хора, предвид възрастта, високочестотните прагове на слуха и въздушната костна празнина. Честотен трансфер – специално при ограничена високочестотна кохлеарна функция – компенсира високочестотния вход и го „измества“ към честоти с по-добър слух.

Нежеланият шум може да бъде разсейващ, объркващ и просто дразнещ. Sonic използва множество технологии, за да идентифицира и намали нежеланите звуци, което означава по-голям комфорт за пациента. Намаляване на лек шум минимизира разсейването от звука на въртящ се вентилатор или бръмчащ хладилник, без да променя усилването на важни речеви сигнали. Когато се открие вятър, функцията Намаляване на шум от вятър бързо настройва най-ниските честоти  на всепосоченотговор и прилага максимално затихване на всички честоти.

Намаляване на шум с приоритет на речта отделя речта от околния шум. Системата постоянно следи входа и определя модулационния „пръстов отпечатък“ на сигнала. Силно модулираните звуци, които са най-вероятно реч, се запазват; звуците, които не показват характеристики на модулация, най-вероятно са шум и се намаляват. Намаляване на импулсов шум потиска неочаквани силни звуци като дрънчене на сребърни прибори или затръшване на врати, като първо изследва входа и търси бързи, неочаквани, силни звуци. След идентифицирането им ги потиска, без да променя други части на входа, които могат да съдържат важни речеви сигнали. Намаляване на реверберация контролира продължителното ехо, което звуците приемат в големи пространства като актови зали или храмове, като търси специфични характеристики на реверберацията от оригиналния сигнал. Системи за насочване позволяват на пациентите да се фокусират върху това, които искат да чуят – ежедневните звуци, случващи се точно около тях. Адаптивен компенсатор обратна връзка непрекъснато наблюдава честотното съдържание на входния сигнал за трептене, характерно за обратната връзка. Веднъж идентифицирано, фазовият инвертор бързо го отменя и прилага контрасигнал преди обратната връзка да бъде чута. Универсална среда за прослушване постоянно следи за специфични характеристики на входящия сигнал (ниво на звука, присъствие на реч, честотно съдържание и обертонове). Анализирайки ги, системата определя коя комбинация от функции и усилване ще бъдат от полза и се настройва автоматично. Класификация на звукови среди дава унифицирано чуване със свободни ръце чрез автоматично идентифициране на различни звукови среди и регулиране на функции и нива на усилване, за да осигури най-добрата конфигурация за всяка конкретна ситуация. Всяка среда съчетава функции и настройки за усилване, идеални за конкретния сценарий на чуване. С Двустранно координиране ляво и дясно устройство безжично споделят информация. Регистриране на данни записва информация за поведението на пациентите при чуване. Като я анализирате, можете да вземете бързи решения за фина настройка въз основа на данните. С Учене на данни устройствата усвояват предпочитаните от пациента настройки на сила на звука във времето и адаптират настройките за усилване по подразбиране. Когато едното ухо е включено в програмата  за автоматично телефонно чуване, функцията за Нетелефонен контрол на ухо определя другото устройство като нетелефонно ухо и намалява усилването или заглушава входа от тази страна, за да намали разсейките, причинени от нетелефонни звуци и увеличи възприемането на силата на звука от телефона.

Тези платформи са технологична основа на семействата слухови апарати Radiant, Enchant, Cantivate, Celebrate, Trek, Cheer, Charm, Pep и Flip. В тях Sonic има множество иновации и подобрения,  които работят за обезпечаване на индивидуалните нужди на всеки човек със слухова загуба.

preloader