Настройване на слухов апарат – за какво е?

Настройването на слуховите апарати е един от най-важните етапи в слухопротезирането.

 

За човек със загуба на слуха, който започва да използва слухов апарат за първи път, е важно да избере такъв, който ще има добро възприятие на звуците. Днес всички слухови апарати са оборудвани с голям брой опции, които осигуряват на потребителя удобен и приятен звук.

Когато човек с увреден слух за първи път пробва и започне да използва слухов апарат, отнема известно време, за да свикне с новите звуци. Много изображения на звуци може да изглеждат нови за човек, тъй като слуховата памет има способността да изчезва. Всеки човек възприема много нови звуци по свой собствен начин, поради което непрекъснато говорим за индивидуален подбор и настройка. Освен това, чрез поставяне на индивидуална отливка в ухото се усеща физическото присъствие на обекта в ухото. По нов начин пациентът започва да възприема собствения си глас.

При закупуване на слухов апарат е необходимо той да се проучи и овладее. Мнозина, когато купуват слухов апарат, не четат инструкциите, но това, което лекарят казва при назначаването в кабинета, се помни частично. Много е важно слуховият апарат да бъде помощник и да позволи на пациента да подобри качеството на живот.

Специалистите по слух, аудиолозите, правят специална експертиза. Те познават слуховите апарати, разбират как работят тези устройства и знаят как да ги настройват. Това е като с колата. Слуховият апарат работи добре само ако е правилно монтиран и настроен за клиента. Специалистът знае, че сте например чувствителни към усилване в лявото ухо. Тихите звуци се възприемат от вас като твърде тихи, а силните звуци се възприемат като твърде силни. Не е нужно да знаете такива тънкости, но е много полезно редовно да давате на специалиста „обратна информация“ за това, как се чувствате със слуховия апарат– в коя ситуация ви е било удобно, а в коя е било твърде силно, шумно, не сте разбирали речта. Специалистът ще коригира настройката или ще предложи решение за конкретна ситуация – например система за среща, чат в много шумно кафене или слушане на онлайн лекции. Това е конструктивен диалог. Доверете се на слухопротезистите, те определено ще ви отвърнат.

⠀Ако забележите, че слуховите апарати са започнали да работят по различен начин, чувате звуци по различен начин от обикновено, посетете вашия специалист.

 

preloader