Често задавани въпроси, свързани със слуховите апарати Sonic

Колко години трябва да очаквам да издържи моят слухов апарат?

 • Средно слуховият апарат издържа 3 – 5 години.

Как да разбера дали батерията е поставена правилно в слуховия апарат?

 • Батериите за слухови апарати имат положителна и отрицателна страна, точно както другите батерии. Обикновено ще има червен знак „+“ на вратата на батерията, което показва, че положителната страна трябва да е нагоре. Положителната страна на батерията на слуховия апарат е празна и има знак „+“ върху нея.

Какво да правя с батериите, когато свърша с тях?

 • Препоръчваме да ги рециклирате, като съхранявате всички отпадъци от батерии отделно от другите рециклируеми отпадъци. Това може да се направи в повечето магазини за електроника.

Как да включа и изключа своя слухов апарат* без презареждане?

 • Затворете вратичката на батерията, за да я включите. За да го изключите, отворете вратичката на батерията. Не е необходимо да изваждате батерията от слуховия апарат. Вижте вашето специално ръководство за потребителя за помощ.

*Само продукти, които не се презареждат.

Моят слухов апарат* има вратичка за батерията. Защо трябва да го отварям през нощта?

 • Има две важни причини: Това гарантира, че батерията няма да се изтощи, което позволява по-икономично използване на вашия слухов апарат. Така се пропуска въздух в слуховия апарат, което е полезно за предотвратяване на натрупването на влага.

Добре ли е да спя със слуховите си апарати?

 • Слуховите апарати трябва да се носят по време, когато сте будни. Когато си лягате през нощта, трябва да свалите слуховите си апарати и да отворите вратата на батерията, ако имате такава, за да запазите живота на батерията.

Къде трябва да съхранявам слуховите си апарати, когато не са в ушите ми?

 • Съхранявайте слуховите апарати в предоставената кутия или друга твърда кутия, която се затваря, за да сте сигурни, че са правилно защитени и лесни за намиране.

Мога ли да нося слуховите си апарати, когато вземам душ, вана или когато плувам?

 • Дори и с възможностите за водоустойчивост на съвременните слухови апарати, препоръчваме ви да сваляте слуховите си апарати преди каквато и да е дейност с вода.

Как да почистя слуховия си апарат?

 • Може да се използва обикновена кърпа или кърпичка за бърсане на слуховите апарати. Четка може да се използва за отстраняване на по-упорити или заседнали отпадъци, ако е необходимо. Вижте ръководството за потребителя, предоставено с вашия слухов апарат за повече подробности.

Колко често трябва да почиствам слуховите си апарати?

 • Почистването на вашите слухови апарати по-често ще ви помогне да ги поддържате във възможно най-добро състояние. Почистването им веднъж всяка сутрин, преди да ги сложите, обикновено е добра практика.

Какво прави бутонът?

 • Ако има бутон на слуховия апарат, той е там за избор между различни програми за чуване или в звукови среди и/или за промяна на силата на звука. Това варира според продукта. Вижте вашето специално ръководство за потребителя за помощ.

Слуховият ми апарат бипка. Какво означава това?

 • Звуковите сигнали могат да означават различни неща. Могат да показват, че батерията се изтощава, че програмата на слуховия апарат се променя (когато натиснете бутона на програмата) или че има промени в силата на звука. Ако не сте сигурни какво означават различните звукови сигнали, консултирайте се с вашия доставчик на слухови апарати за повече информация относно конкретни звукови сигнали или вижте ръководството за потребителя, предоставено с вашия слухов апарат.

Слуховият ми апарат понякога свири, когато го слагам в ухото си. Това нормално ли е?

 • Възможно е да чуете свирене, когато поставите слухов апарат в ухото си. Не трябва обаче да свири, когато е на мястото си в ухото ви. Ако се случи, уговорете с вашия слухопротезист час за проверка на слуховия ви апарат.

Слуховият ми апарат  „умря“, има ли нещо, което мога да направя?

 • Преди да си уговорите час при вашия слухопротезист, опитайте с нова батерия. Уверете се, че слуховият апарат не е запушен с ушна кал, предотвратяваща преминаването на звука. Ако погледнете края на слуховия апарат и той е запушен с ушна кал, внимателно го извадете от отвора (ако използвате отливка с тип BTE) или сменете филтъра за ушна кал (ако използвате RITE или персонализиран стил).
 • Уверете се, ако имате контрол на силата на звука на вашия слухов апарат, че силата на звука е увеличена. Ако нито едно от тези неща не реши проблема, проверете слуховия си апарат професионално.

Как да различа десния слухов апарат от левия?

 • Вашите слухови апарати ще бъдат маркирани в червено и синьо. Червеното винаги ще бъде за дясното ухо. Синьото ще е за лявото ухо.

Моят BTE слухов апарат има контрол на звука; по какъв начин да го обърна, за да променя силата на звука?

 • Ако имате въртящо се колело, завъртете го към върха на главата си, за да увеличите звука. Ако завъртите колелото към раменете си, това ще намали звука. Ако имате бутони на слуховия си апарат, горният бутон ще увеличи силата на звука, а долният ще я намали. Вижте ръководството за потребителя за помощ.

Носенето на моя BTE или RITE слухов апарат ще попречи ли на очилата ми?

 • Не. Много хора носят както слухови апарати, така и очила. Уверете се, че когато сваляте очилата си, използвате двете си ръце, по една за всяка дъга до слепоочието си, и ги дърпате право напред. Избягвайте да дърпате очилата си грубо на една страна – това може да доведе до изместване на слуховия апарат от противоположната страна.

Има ли нещо, което трябва да знам за прозрачната куха тръба, която свързва моя слухов апарат с отливката?

 • След време тръбата ще трябва да се смени. Тя свързва отливката за ухо със слуховия апарат. Когато тръбата стане твърда или обезцветена, посетете вашия слухопротезист за смяна на тръбата.

Кое е бялото нещо в края на слуховия апарат, което влиза в ухото ми?

 • Това е филтърът за ушна кал. Той е там, за да предотврати навлизането на ушна кал в деликатните компоненти на вашия слухов апарат. Когато той се задръсти с ушна кал или други остатъци, ще трябва да го смените, за да сте сигурни, че вашият слухов апарат ще остане в добро работно състояние.

Колко често трябва да се сменя филтърът за ушна кал?

 • В зависимост от това, колко ушна кал произвежда ухото ви. Различно е – от веднъж седмично до веднъж на няколко месеца. Проверявайте често филтъра за ушна кал и го сменяйте, когато забележите ушна кал или други остатъци.

За какво е дупката до филтъра за ушна кал на моя слухов апарат?

 • Това е отдушникът. Отдушникът, или вентилационният отвор, позволява някои звуци да навлязат в ухото ви естествено, както и осигурява вентилация на ушния ви канал. Естествената вентилация е важна, защото предотвратява усещането за „запушване“, което бихте получили, ако ухото ви е напълно затворено със слуховия апарат.

Как да почистя отдушника?

 • Използвайте тънка тел или четката за почистване, предоставена с вашия слухов апарат, за да го почистите. Ако използвате тънка тел, поставете я в единия край и я прокарайте, докато излезе от другия край. Не забравяйте да избършете всякакви остатъци с кърпа или друга мека материя, преди да извадите кабела от отдушника.

Лесно ли се сменят капаците на микрофона?

 • Да, капаците O-Caps и T-Caps, използвани от нашите персонализирани стилове Enchant, Celebrate и Cheer, са лесни за замяна както от носещия слухов апарат, така и от доставчика на слухопротезиращи услуги. Капаци за смяна можете да поръчате от вашия доставчик на Sonic.

Какво представлява прозрачната „антена“ на моя слухов апарат?

 • Някои слухови апарати имат кабел за изваждане, който ви помага при свалянето на слуховите ви апарати. Когато слуховият апарат е в ухото ви, хванете здраво кабела и го дръпнете, за да извадите слуховия си апарат.

Моят персонализиран слухов апарат има контрол на звука; по какъв начин да го обърна, за да променя силата на звука?

 • Завъртете колелото за контрол на звука напред/към лицето си (когато го носите), за да увеличите звука; завъртете колелото назад/от лицето си, за да намалите звука.

Защо слуховият ми апарат пищи?

 • Пищенето, което вие или хората около вас чувате, се нарича обратна връзка или микрофония. Обратна връзка или микрофония може да възникне, защото нещо се е променило с начина, по който слуховият апарат пасва в ухото ви. Това може да е така, защото слуховите ви апарати трябва да бъдат почистени, ушите ви са натрупали ушна кал в канала или ушите ви са пораснали (ушите ви продължават да растат с възрастта).Ако имате обратна връзка или микрофония, опитайте да почистите слуховите си апарати и самите уши. Ако след това  обратната връзка или микрофонията не спре, консултирайте се с вашия слухопротезист.

*Само продукти, които не се презареждат. Моля, вижте вашето ръководство за потребителя.

 

preloader